Ayak sağlığı

Hamileyken aldığımız kilolar en çok da ayaklarımıza dert olur. Yazın sokaklarda şıpıdık terliklerle dolaşmak keyifli ve pratik olsa da ben anne adaylarına ortopedik terlikler kullanmalarını tavsiye ediyorum. Sokaklarda kullanım ile sınırlamak yanlış oluyor aslında, hepimiz eve gelir gelmez ev terliği giyip ayaklarınızın yükünü hafifletmek isteriz...
Benim bu konuda tercihim Birkenstock marka terlikler.
Ev terliği olarak;
kışın ayaklarımı sıcak tutması açısından tercihim Davos modeli,








 yazın ise Molina..


Dışarıda giymek için ise Gizeh modelini kullanıyorum.
Siz de benim gibi rahatlığınıza düşkün bir anneyseniz bu terliklerden vazgeçemeyeceksiniz.

Yan Yatırma Yastığı

Bebeklerin nasıl yatırılması gerektiği tartışma konusu olur. Yüz üstü mü, yoksa sırt üstü mü yatmalı?
Yüz üstü yatınca boğulma riski taşıyor, e sırt üstü yatıncada kafa şekli bozulabilir deniyor. O yüzden sanırım en güzeli yan yatırmak. Yan yatırma yastığını ben ilk aylarda çok kullandım. Her sefer farklı bir tarafa yatırdım. Bebicyo da severek kullandı. Sizlere de tavsiye ediyorum.

Biberon Kurutucu

Bebeğimizin kullandığı eşyaların hijyenik olmasına hepimiz dikkat ederiz. Biberonları, emzikleri, mama kapları ve kaşıklarını özenle yıkarız. Diğer bulaşıklarımızdan ayrı bir yerde kurutmak isteriz. İşte Litaf Biberon Kurutucu tam da bu göreve hizmet ediyor. Dallarına kurutmak istediğiniz eşyaları asabilirsiniz. Kullanmadığınız zamanda katlayıp kaldırdığınızda incenik oluyor, hiç yer kaplamıyor. Bebek marketlerinde bulabilirsiniz.

Bebek Bezi Pastası

Çoğu hastane odaya çiçek kabul etmiyor. Çiçek kabul odası yapıp çiçekleri oraya alıyorlar. Dolayısıyla gönderdiğiniz çiçiekler sahibine ulaştığında solmuş bir halde olabiliyor. Onun yerine hastaneye meyve çiçeklerinden (Bonyfood,Frutation, Fruit and the city gibi markaların) gönderebilirsiniz. Ya da kendiniz bebek bezi pastası yapıp götürebilirsiniz. Ben bebek bezi pastasını evi süslemek için yapmiştim, bebek geliyor partisinde çok ilgi görmüştü. 
Yeni doğan bebek bezlerinden bir paket alıp onları tek tek yuvarlayıp lastikle tutturarak bir pasta şekli veriyorsunuz. Daha sonra da bebek temalı ürünlerle süslüyorsunuz. Zevkli bir aktivite:) Süs olarak işlevi bitince de bezleri tek tek alıp kullanıyorsunuz. Kendi yaptığım bebek bezi pastasının fotoğrafını ekliyorum, ama daha farklı modeller için başka sitelerden örnekler görebilirsiniz, yapılışı için youtube dan videolar izleyebilirsiniz.

Heyecanlı, hevesli , endişeli anne adayları için

Bebeğinizin ilk hareketlerini hissettikten sonraki dönemlerde hep derler ki "Bugün bebeğin oynadı mı , kaç kere oynadı?" . Gün içinde bebeğinizin hareketlerini takip etmeniz önemlidir. Bazı günler ise bebeğiniz oynamaz ve endişlenmeye başlarsınız. Genellikle yersiz olan bu endişelerinizde yüreğinize su serpecek bir alet tavsiye edeceğim size: Angel Sounds

Bebeğinizin kalp atışlarını dinlemeye yarayan bu pilli mini doppler, siz annelere güzel bir deneyim yaşatıyor. Bebeğinizin karnınızda güvende olduğunu bilmeniz paha biçilemez bir duygu. Biz eşimle kulaklıkları paylaşamıyorduk :))

Zipper Pals

Çocukların kıyafetleri genelde karışır. Üstünde isimi yazılı bu kişiye özel "fermuar arkadaşları" belki bu sorununuzu çözebilir. Kıyafet ile sınırlamak da yanlış, fermuar olan herhangi bir şeyin ucuna takabilirsiniz. Benim gibi süslü şeyler peşinde koşan bir anneyseniz Barker mağazalarında satılan bu ürün size göre.

Aqua Doodle

Bir akşam misafirliğinde arkadaşımın çocukları Yağmur ve Yağız ın uslu tavırları dikkatimi çekince neyle meşgul olduklarına bakayım dedim. Ellerinde bir kalem vardı ve boyama yapıyorlardı. Ama kalem bildiğimiz kalemlerden değil. İçine su koyuyorsunuz. Sonra boyama kitabının beyaz sayfalarına suyu değdirmenizle kitap renkleniyor. Etraf kirlenecek derdi olmadan çocuklarınıza özgürce boyama yapma imkanı sağlıyor.Kurumaya bırakınca renkler uçuyor ve kitap temizlenmiş oluyor. Sonsuz bir boyama kitabı :) Bebicyo bu ürünü kullanmak için küçük ama ben yine de çok beğendiğimden elimin altında olsun diye aldım :)

Dokun ve Hisset

Bebicyo nun gelişimi için neler yapmalı diye deneyimli annelerle sık sık sohbet ediyorum. Bir gün bir arkadaşım "Dokun ve Hisset" kitaplarından alıp almadığımı sordu. Sonra da beni kızının kütüphanesinde o kitaplarla tanıştırdı.
Ve fikir çoooook hoşuma gitti. Kitapların yada kartların üstünde büyük bir şekil ya da resim var ve resmin bir kısmı kumaş kaplı. Mesela bale ayakkabıları var kartta ve ayakkabının burnu saten kumaş  kaplı. Böyle birbirinden farklı şekil ve dokularla bezeli sayfalar bebeğinizin duyularına hitap edecek. ABC yayınlarının bu kartları büyük bebek marketlerinde satılıyor. DK yayınlarının kitapları da kitapçılarda mevcut.

Çatlaklar için ne yapmalı?

Hamilelikle birlikte bütün vücudunuz değişirken birincilik tabi ki karnınızın olacak. Ne kadar büyüyebildiğine şaşıracaksınız. Esneyebilen bir yapısı var evet ama yine de çatlaklar oluşabiliyor. Bunun için doktorunuzun tavsiyesi ile bir an önce çatlak önleyici ürünler kullanmalısınız. Ülkemizdeki doktorlar hemen Lierac Phytolastil Jeli reçeteye yazıyorlar. Benim size bahsedeceğim ürün ise Bio-Oil. Bu adresten http://www.bio-oil.com/uses.html ürünün özelliklerini öğrenebilirsiniz. Ben bugüne kadar 5 şişe kullandım. Çok memnun kaldım. Sırf çatlak için de değil aynı zamanda yara izleri ve farklı cilt tonlarının tedavisinde de kullanılıyor. Artık bebe yağı yerine nemlendirici olarak Bio-Oil i kullanıyorum.




Not: Bu yazı doktor tavsiyesi içermemektedir.

OECD Topluma Bakış Raporu 2011

OECD’nin "Topluma Bakış 2011" raporunda bu blogu ilgilendiren maddelerden en önemlisi bebek ölümlerindeki felaketimiz; binde 17 ile birinciyiz. Her bin bebekten 17’si ölüyor Türkiye’de. Bu öyle bir rakam ki, OECD ortalamasının tam üç katı. Bebek ölümleri konusunda ilginç bir detay da var. Eğer bir ülkede bebek ölümlerinin oranı yüksekse suyun kalitesi ile ilgili memnuniyet düzeyi düşük oluyor.Türk halkının ancak yüzde 64’ü içme suyunun kalitesinden memnun. Bu da ortalaması yüzde 86.1 olan OECD’deki en düşük memnuniyet düzeyi. 


İkinci önemli madde de evde kadın emeğinin sömürüsü: Bizden başka mutfakta 74 dakika geçiren yok. Bu bir rekor çünkü OECD ortalaması 50 dakika. Yani "Ücretsiz kadın emeği en fazla sömürülen ülkeler arasında Türkiye ilk sırada". (Ücretsiz çalışmaya ev işi, yemek pişirme, temizlik, alışveriş giriyor. )


Zorunlu eğitim için çocuk başına 1246 dolar harcıyoruz. OECD ortalaması ise 8 bin 70 dolar.

OECD ülkeleri arasında en iyi konumda olduğumuz alan doğurganlık. Türk kadınının doğurganlık ortalaması 2.1. 


NOT: Yazı Ayşe Özek Karasu'nun Habertürk deki 17 Nisan 2011 tarihli Milenyum isimli köşesinden derlenmiştir.

IKEA

Tasarım işini İsveçliler biliyor!.. Onların eline bu konuda su dökemeyiz. Dünyanın dört bir yanına yayılmış IKEA mağazaları her zaman ilgi odağı olmayı başarıyor. Reklamlarında dedikleri gibi : IKEA evimizin herşeyi. 
Bebeğimizin de...Bebicyo için IKEA nın nelerini kullanıyorum diye eve bakınca ilk gördüklerimi hemen paylaşıyorum:


JABBA çamaşır askısı: bebeğinizin mini mini parçalarını asmak için mandalları var. İdeal boyutu ile koca çamaşır telini açmanıza gerek kalmıyor.

BAGIS renkli çocuk askıları: bebeğinizin  kıyafet dolabında renkli renkli güzel bir görüntü oluşturuyor
BEVARA paket klipsi: Bebeğinizin mama paketlerini açtıktan sonra bu klipslerle rahatça güvenli bir şekilde kapatabilirsiniz. 



Saç Fırçası

Bebeğinizin ipek gibi saçlarını tararken kafa derisine de masaj yapmış oluyorsunuz. Dolayısıyla hassas bir fırça kullanmalısınız. Bebicyo nun fırçası Almanya dan hediye geldi. Yumuşacık keçi kılı ve doğal tahta kullanılarak yapılan bu fırça el yapımıymış. Biz çok memnun kaldık fırçamızdan. Siz de fırça alırken doğal bir ürün tercih edin.

Kolik

Bebeğinizle tanıştığınız ilk günlerde onun ağlaması ile de tanışıyorsunuz. Kendini ancak bu şekilde ifade edebilen bebeğinizin ağlaması bazen çok uzun sürebilir. Altı temizse, karnı toksa neden hala ağlıyor diye normal olarak endişelenmeye başlayabilirsiniz. Hemen endişelenmek yerine anne karnından yeni çıkan bebeğinizin uyum sorunu olabileceğini düşünün. Hani bebeğinizin daha karnınızdayken doktora gidip bebeğinizin kalp atışlarını dinlediğinizde içinizden gelen ses nasıldı hatırlıyor musunuz? İşte 0-3 aylık bebekler bu seste huzur buluyorlar. Kimisi bebeğini elektrik süpürgesi sesi ile, kimisi fön makinesi uğultusu ile, kimisi kulağına "şşşşŞŞ" diyerek, kimisi de tazyikli su sesiyle oyaladığından bahseder. Beyaz ses denilen bu sesleri enstrümantal bir alt yapı ile Buzuki Orhan’ın albümünde bulmanız mümkün. Anne karnındaki sesleri ve o sese yakın birçok ritmi bir araya getiren sanatçının 200 kez stüdyoya girerek hazırladığı 70 dakikalık bu albümü almalısınız.  Müzik setinizin ses ayarını yükseğe getirip bebeğinize dinlettiğinizde, hemen sustuğunu görünce ne demek istediğimi anlayacaksınız.



Battaniye

Bebeğiniz hangi mevsimde doğarsa doğsun battaniye kullanmadan olmuyor. İnceden kalına, el örgüsünden polarına bir sürü çeşit battaniye eliniz altında oluyor. Yazın penye battaniye- pikeler işinizi görür orası tamam, ama kışın nasıl bir battaniye seçmelisiniz? El örgüsü olanlar çok tüylü oluyor, polar olanlar ise elektriklenme yapabiliyor. Bana kayınvalidemin yurtdışından getirdiği sizin burada Deniz Akkaya nın mağzası Chic Frog da bulabileceğiniz bu battaniye çok yumuşak, çamaşır makinesinden nerdeyse kuru çıkan çok pratik ve kullanışlı bir ürün.

Çorap

Bebicyo yazın doğduğundan ayakkabılarını ayağında tutabilmek için çok küçüktü. Kıyafetlerini tamamlaması açısından ayağına hep çorap giydirdim. (Yalınayak bence hoş durmuyordu.)  Ama nasıl çoraplar? 

Bu mary-jane modeli ayakkabı giymiş gibi görünen çoraplar kızımın şıklığını tamamladı. Bebeğinizin ayağına hangi ayakkabıyı giydireceğiniz bilemediğiniz yeni doğan döneminde kurtarıcı görevi gören bu çorapları ben yurtdışından sipariş ettim. Eğer sipariş etme imkanınız yoksa İstanbul ve Antalya da Deniz Akkaya nın açtığı Chic Frog mağzasından temin edebilirsiniz.

Diş Buğdayı

Bebicyo 7.5 aylıkken alttan 2 dişini çıkardı. Ben de bunun şerefine 15 kişilik bir diş buğdayı yaptım. Diş buğdayında bebeğin önüne bir tepsi konulup tepsinin içine çeşitli objeler koyuyorsunuz. bu objeler birer mesleği temsil ediyor.
(ilaç kutusu : doktor ya da eczacı; fotoğraf: fotoğrafçı; ayna: süslü bir kız olacak çalışmayacak; küçük bir kıyafet: modacı ; bankalar kanunu: avukat; cep telefonu: iletişim sektörü gibi...) Benim kızım modacı olmayı seçti.
Daha sonra dişleri sağlam biri bebeğin üstünden buğdayları döküyor ve buğday taneleri gibi düzgün dişleri çıksın diyor. Sonra konuklara diş buğdayı ikram ettik. Kadehlere koyduğum buğdayları nar ve badem ile süsledim.Kadehlerin üstüne espri olsun diye Haribo-Diş şekerlemelerinden koydum. Çok güzel, keyifli bir gün oldu.

Hamile Giyimi

Hamile kaldığınızda karnınız büyümeye başladıkça beli lastikli kıyafetler giymek zorunda kalıyorsunuz.
Hamile giyimi ile ilgili mağzaların fahiş fiyatları insanı bu kısa süreli dönemde giyisi almak için farklı alternatiflere yönlendiriyor. Benim tesadüfen bulduğum ve 4 pantolon alıp hamileliğimi tamamladığım mağza: Pantoloncu Amca...
Pantalonlar nakit 30TL, kredi kartı ile 33TL 

Dişler Çıkarken

Diş çıkarmanın ne kadar zor olduğunu yavrunuzda gözlemleyince Allahım neden dişlerimizle doğmuyoruz diye isyan ediyorsunuz. Aslında dişli doğan bebekler var, ama bizim konumuz değil.
Bizim konumuz diş çıkartıtrken damağı kaşınan bebeğinizi nasıl rahatlatabileceğiniz...


Bebicyo diş kaşıyıcılarını, oyuncaklarını değil de sivri şeyleri ağzına sokmak istiyordu. Dolayısıyla aklıma gelen ilk şeylerden biri Nuk un diş eğitim setinden faydalanmaktı.2 farklı tipte fırçadan oluşan bu sette bir sarı parça var. Bu parçayı fırçanın ortasına takarsanız bebeğiniz kendini kusturacak kadar gerilere itemiyor fırçayı, diş fırçalar gibi ağzında rahatça oynayabilir, biraz olsun kendini rahatlatabilir.


Bebicyo hep benim parmaklarımı ağzına sokmaya çalışırdı. Sonra bunu herkese yapmaya başladı, herkesin elinin temizliğini bilemeyeceğim için ben bu sefer yöntemi denedim.
Bebekler için özel diş macunu aldım. Onun içinden parmağa giyilebilen diş fırçası çıkıyor. Ben de diş fırçasını parmağıma giyerek bi güzel bebicyo nun dişlerini kaşıdım durdum. Gelen misafirlerede "şunu parmağınıaz takar mısınız " diye rica edip güvenle kızımın misafirlerimizin parmaklarını kemirmesini seyrettim.

El izi, Ayak izi

Bebeğiniz gözünüzün önünde hızla büyüyecek. Kimi gün gelecek karnınıza bakıp "anne ben buraya nasıl sığdım" diyecek, o an sizde onun ne kadar küçük olduğunu tasvir bile edemeyeceksiniz. Hızla geçen günlere inat insan bazen anı biriktirmeli...
Baby Memory Prints de işte tam bunu yapıyor...  
Farklı modelleriyle size bir çok alternatif sunuyor. İster sadece bebeğinizin elininin , isterseniz ayağının ya da her ikisinin izini alıp saklayabileceğiniz bir çerçeve ya da üç boyutlu el ya da ayak izi çıkarılan fanuslar ile hayat boyu bebeğinizin saklanacak hatırası olacak. 


Bebek geliyor partisine götürmek için güzel bir hediye fikri, ne dersiniz?

Zamasız Ajanda

Bir mucizeye tanıklık ederken yaşadıklarınızı, hissettiklerinizi kağıda dökmeyecek misiniz? Bebeğiniz büyüdüğünde ona en güzel hediye bu yazılarınız olacak. İlerde o da çocuk sahibi olduğunda unuttuğunuz anılarınız yazılarınızda hayat bulacak, çocuğunuz kendi gelişimi ile bebeğinin gelişimini kıyaslayabilecek. 


"Zamansız Ajanda- Tıpış Tıpış Zamanlar " güzel bir bebek geliyor partisi hediyesi olabilir, ne dersiniz? 

Uyuyanın Üstüne Kar Yağar

Yeni doğan bebekler koyduğunuz yerde yatar kalır fakat bebeğiniz biraz hareketlenmeye başladımı onun nasıl deli uyuduğunu göreceksiniz. 
Bu yüzden de bebekler üzerinde yorgan tutmaz. Ya tekmeleyip üstünü açar ya da dönerken kendiliğinden üstü açılır ve işte orada bu atasözümüz devreye girer : " Uyuyanın üstüne kar yağar"  . Üşüdüğünü ifade edemeyecek olan bebeğinizin üşümesini uyku tulumu ile engelleyebilirsiniz. Ayak kısmı geniş olan bu tulumların içinde rahatça hareket edebilir ve üstü açılmaz. Mothercare veya Chakra da kendi bütçenize uygun modellere bakabilirsiniz. Bebeğinizin boyuna uygun uzunlukta bir tulum seçmeyi unutmayın!

Yarım Kundak

Yeni doğan bebeğinizi uykusunda izlerseniz zaman zaman  ellerini kollarını  birşeyden ürkmüş gibi havaya kaldırdığını gözlemlersiniz. Uyku esnasında bunu çok kez tekrar edebilir. Bu bir reflekstir ve maalesef bebeğinizin  uykusunu bölebilir. Eğer bebeğinizin derin uyumasını istiyorsanız onu kundaklamalısınız. Bunu banyo havlusunun içine sermek için aldığınız büyük tülbent ile yapabilirisiniz. Bacakları açık kalacak şekilde yarım kundak yapmak göreceksiniz ki onu rahatlatacaktır.

Su Hayattır.

Bebeğinizi emzirirken gereken su ihtiyacını sütünüzden aldığını biliyorsunuz. Dolayısıyla ilk 6 ay su vermenize gerek yok. 6. aydan sonra ek gıdalara geçiş ile birlikte emzirme yoğunluğunuz azalmaktadır. Dolayısıyla bebeğinizi su ile tanıştırabileceğiniz yeni bir dönem başlamaktadır. Hangi su daha iyi daha güvenli derken,

Hayat Su bebekler için özel bir şişede, özel ağızlıklı bebek suyu çıkarmış. Evde mama yaparken kaynatmaya gerek kalmadan kullanabileceğiniz güzel bir çözüm. 330ml lik boyu ile de dışarıda kullanıma uygun. Çantanızda rahatça taşıyabilirsiniz.

Elektrik Prizleri ve Aydınlatma

Bebeğiniz doğmadan önce güvenlik önlemleri adına evdeki prizlerin tümünü değiştirip bebek koruyuculu priz takabilirsiniz. Eğer bu işlem zor diyorsanız piyasada satılan Bebek Koruyucu Priz aparatından alıp bütün açıkta kalan prizlerinize takabilirsiniz. Nedeni bilinmez ama bebekler oyuncaklarıyla oynamaktan çok kablolara, prizlere,  
terliklere gidip onları kurcalamak ve ağzına sokmaltan zevk alıyor. Bebeğiniz ayaklanmadan evi güvenli hale getirmek sizi rahat ettirir.


Bebeğinizin beşiğinde sizin odanızda yattığı dönemlerde uyurken uyanık mı ne yapıyor gibi meraklardan kapkaranlık bir odada yatamıyorsunuz,dolayısıyla yumuşak bir aydınlatmaya ihtiyacınız var. Baş ucu lambası bu zamanlar olmazsa olmazınız haline geliyor. Bebekler ilk aylarında ışıktan rahatsız olma gibi birşey bilmediklerinden odanızda başucu lambanız açık yatmanızda sakınca yok. 




Bebeğiniz odasında yatıyorsa da ya o oda içinde bir başucu lambası edinin ya da ışık açma düğmesini Dimmer anahtarlı hale getirin...Böylece bebeğinizin odasına girdiğinizde ışığı kademeli olarak arttırarak açabilirsiniz. 

Bebek Bakarken Olmazsa Olmaz - 3 ve 4

Anne karnındaki 36.5 derecelik sıcaklıktan çıkıp bir anda yaşadığımız ortama adapte olmalarını beklediğimiz bebeklerimiz, üşüyüp üşümediklerini bize ifade edemiyorlar ne yazık ki... Doktorlar bebekler için ideal oda sıcaklığının 23 derece olduğunu söylüyor. Bunu hissederek ayarlamanız biraz olanaksız. O sebeple bir derece almanız bence gerekli. Ben ilk etapta en uygun fiyatlı oda derecesini almıştım,eve gelip evdeki bir diğer derecemle karşılaştırdığımda yanlış ölçtüğünü fark ettim. Onu hemen iade edip daha pahalı ama iki fonksiyonlu bir ürün tercih ettim. Avent in çiçek şekilli termometresi hem ( suda batmıyor) suyun derecesini ölçüyor, hem de oda termometresi olarak kullanabiliyor.
( Bebicyo 2.5 aylıkken gittiğimiz Bodrum- Çeşme seyahatinde biz bu ürünü en çok deniz suyunun sıcaklığını ölçmek için kullanmıştık. Ona göre denize sokmuştuk ya da sokmamıştık.)


Derken kış geldi, kaloriferler yanmaya başladı, ev gayet dozunda sıcak, artık dereceye gerek yok diyorsunuz belki... ama bu sefer de Hava Nemlendirme Cihazına ihtiyacınız olacak. Odanın havası kaloriferle çok kuruduğundan bebeğinizin boğazında kuruluk oluyor,ve bu da onu öksürtüyor.Doktorunuz zaten kış aylarında  bebeğinizde burun tıkanıklığı, ya da öksürük olduğunda bunu size öğütleyecektir. Bebeğinizin hastalanmasını beklemeden bence nemlendirme cihazı edinin. Benim kullandığım Mehtap marka. Gece lambası olarak kullanabileceğiniz mavi ışığıda cabası.

Emziren Annelerin İhtiyaçları - 4

Evdeki ilk gecelerimizden birinde gece bebicyo yu emzirmek için uyanmış, yatakta doğrulurken elimi nereye koysam bir ıslaklık hissediyordum. Bebicyonun bezini mi bağlayamadım güzelce derken karnımda da aynı ıslaklık olduğunu anladım ve önüme baktım. Evet olan olmuş, bebeğimin sütleri taşmıştı. Üst baş değiştirme faslından sonra bir arkadaşımın getirdiği pedler aklıma geldi. Hemen onları çıkardım ortaya ve kullanmaya başladım. O gün bugündür onlar olmadan adım atmıyorum. Lansinoh Göğüs Pedi iyi ki varsın.

Emziren Annelerin İhtiyaçları - 3

Emzirirken en önemli derdiniz sütünüzün bolluğu ve kalitesidir.Kimisi yemeniz gereken şeyleri sizi anlatır kimisi sadece "su" içmenin yeterli olduğunu söyler. Aslında bir çok değişken var sütün miktarını ve kalitesini arttıran...
Yiyip içme dışında bebeğinizle yakın olmak, uykunuzu almanız ve stressiz olmanız bunların başında geliyor.
En çok tercih edilen ürünlerden biri  Still- Tee...Hatta sezaryen ile doğum yapacaksanız doğumunuzdan bir iki gün içmeye başlasarsanız daha iyi olur diyorlar. Sıcak soğuk nasıl içmek isterseniz öyle içebileceğiniz bu ürün içindeki çemen otu sayesinde sütü arttırıyor. Emzirmek yeterince terletirken bir de yazın sıcağı ile oluşan aşırı terlemem ve çemen otunun buram buram buram kokusu beni benden aldı. Ben içemedim. Ama deneyenler çok memnun. Karar sizin...




Not: Bu yazı doktor tavsiyesi içermemektedir.

Katı Gıdalara Geçiş Dönemi

Katı gıdalara geçişte öncelikle bir sürü önlüğe ihtiyacınız olacak. Arkası cırt cırtlı önlükler ilk günlerde bebeğinize büyük gelebilir. İpli önlük bulabiliyorsanız bunlardan alın. Dışarı çıktığınızda  IKEA' nın lokantasına veya Mc Donalds a uğrarsanız oradaki önlüklerden kullanabilirsiniz. çok güzel ve pratikler, keşke satsalar. 

Eğer bebeğiniz oturmaya başladıysa nasıl bir mama sandalyesi almalıyım diye düşünmeye başlamışsınızdır. Pahalı demezseniz tekerlekli ayakları ile Chicco Polly pratik olacaktır. Ama teferruatsız birşey arıyorum diyenlerdenseniz IKEA nın antilop isimli ürünü tam size göre.

Mamaları çay kaşığı ile verebilirsiniz ama bir yandan metal kaşık bebeğinizin damağına çarpınca içiniz ürperiyorsa plastik kaşık almalısınız. Dışarı çıkarken rahatça yanınıza alabilmeniz açısından kutulu modelleri tercih edebilirsiniz. Bebeğin ağzına uygunluğu açısından en kullanışlı model Tupperware in.

 Tupperware demişken diğer ürünlerinden de bahsetmeliyim. Kulplu mama kabı çok kullanışlı.

ve bir de eğer devam sütü kullanan bir anneyseniz biberona mamayı dökerken çok rahat edeceğiniz ve toz mamayı rahatça yanınızda taşıyabilmenize olanak veren  Mama Kutumdan edinmelisiniz.

Evet biliyorum porselen kaplar çok şık gözüküyor ama maalesef bebeğinizin bunları el çabukluğu ile yere düşürme ihtimali var. Kazaları önlemek adına en azından birinci yaşına kadar bu tip ürünler kullanmak daha doğru olacaktır.


Doğum Sonrası Kilolar

Doğum sonrası alınan kilonun yarısı doğum esnasında zaten veriliyor. Geri kalanını vermek için, en iyi yol emzirmek deniliyor. "Dokuz ayda gelen dokuz ayda gider" mottosuna inanıp beklediğinizde kilo fazlanızdan kurtulduğunuzu göreceksiniz. Peki ya benim gibi kurtulamayanlar ne yapmalı?
Hemen en yakın endokrinoloğa başvurun. Detaylı bir kan tahlili ile lohusalık tiroidiniz olup olmadığını öğrenin. Belki de yoğun bir şekilde emzirmenize rağmen kilo verememenizin sebebi budur...


Not: Bu yazı doktor tavsiyesi içermemektedir. 

Burun Temizliği

Bebeğinizin emiş gücü biraz da burnundan rahat nefes almasına bağlıdır. Bebeğinizin burnunu temizlemek için eczaneden OtriBebe nazal aspiratör alıp hemen aspire ederseniz, burnunu kolayca temizlersiniz.
Biz, büyük bir bebek marketinden oldukça pahalı, pille çalışan bir alet almıştık fakat hiç bir işe yaramadığını üzülerek gördük. En uygun fiyatlı ve en kesin çözüm Otribebe...




Not: Bu yazı doktor tavsiyesi içermemektedir.

Emziren Annelerin İhtiyaçları - 2

Emzirmek, artık sizin 2 satte bir gerçekleştireceğiniz en doğal göreviniz olacak. Peki 2 satte bir memenizi açabilecek durumlarda olabilecek misiniz? Meme ucunuzun halka açık, anonim olmasını istemiyorsanız bence emzirme örtüsü (önlüğü) almanız şart. Ben bu sayede çok rahat ettim; nerelerde, ne kalabalıklar içinde kızımı emzirebildim.

Konak

Zannetmiştim ki konak yenidoğanda görülür, daha da görülmez. Oysa yanılmışım... Kızım 7.5 aylıkken konak oldu ama neyse ki kısa sürede tedavisini bulduk ve sorunu çözdük.




Bir kaba zeytinyağı döküp, içine de karbonat ekliyorsunuz.. Sonra bunu bebeğinizin kafasına sürüyorsunuz. 10 dakika bu karışımı bebeğin kafasında tuttuktan sonra BABE Konak Önleyici Şampuan ile yıkıyorsunuz.


Not: Bu yazı doktor tavsiyesi içermemektedir. 

Bebek Bakarken Olmazsa Olmaz - 2

Pişik, bütün gün altı bağlı kalan bebeğinizin en büyük derdi olabilir. Bunu önlemenin yolu etkili pişik kremi kullanmakta...
BABE ya da Mustela'yı tercih edebileceğiniz gibi, daha farklı birşey arıyorsanız özellikle yurtdışında bulabileceğiniz ; Sudocrem, AD , Desitin gibi markaları tercih edebilirsiniz. Her alt değişiminden sonra ince bir tabaka halinde kremi uygulayın. 


Kız bebeklerde alt temizliği önden arkaya doğru yapılır bunu lütfen unutmayın!


Not: Bu yazı doktor tavsiyesi içermemektedir.

Çamaşır Günü

Bebeğinizin çamaşırlarını nasıl yıkayacaksınız? Ben bu işi abartma taraftarı değilim. Makinemde, 30 derecede 30 dakika, sıvı deterjanla yıkıyorum. Tercihim Dalin'in sıvı deterjanı (30 derecede kolay çözülmesi açısından sıvı deterjanı tercih ediyorum). 
Doğal içerikli sıvı deterjan arıyorsanız, Ecover isimli ürünü kullanabilirsiniz. Unnado isimli alışveriş sitesinden  sipariş ediyorum ama başka sitelerdede satılmakta...Granül sabun kullanacaksanız Dalan sabunlarının çıkardığı ROXY' yi denemelisiniz. Hem bitkisel hem de kokusu çok güzel...

Banyo Keyfinin Olmazsa Olmazları

Bebeğinizi ister bebek küvetinde, ister leğende, ister kucağınızda yıkayın ama banyodan keyif almaya bakın.

- Saç ve Vücut Şampuanı: Bebicyo için doğal içeriğinden ötürü,  "99" u kullanıyorum. Ama etrafımdaki annelerden Mustela yı tercih ettiklerini duyuyorum çoğunlukla. Piyasada tutulan bir ürün evet; ama hakkında bazı dedikodular da yok değil...

- Bebe yağı: Mustela'nın bebe yağı spreyli olduğundan daha hızlı hareket edebiliyorsunuz. Bebeğinin üşümesini istemeyen annelerin gönlünü fethediyor. Kokusu da cabası...
Yine doğallık taraftarıysanız, 99'un yağını kullanabilirsiniz. 
"Daha da doğal olsun" diyen için organik zeytinyağı kullanmalarını tavsiye ederim.

- Kurulamak için: Bebeğinizin hasas cildini önce büyük bir tülbente, sonra havluya sarın. Tülbent ve bebek havlusundan ikişer adet alsanız iyi olur.

Doğal sünger: doğal sünger bütün bebek marketlerinde var, bir de Tariş in mağzasına bakın derim. Orada fiyatlar biraz daha uygun.


Yara Olmayan Meme Ucu Var mı?

Doğumdan sonra odanıza geldiğiniz ilk anınızda, hemşire emzirmek için bebeğinizi getirirken, meme ucunuzu düşünmeye başlamalısınız. Hemen yumuşatıcı krem sürerek onu korumaya almalısınız. Çünkü emzirmek sizin bundan sonra 2 saatte bir yapacağınız göreviniz. Bu görevinizde acı çekmeyi istemezsiniz. Dolayısıyla önerilerim...


Emzirmeye başladığınız ilk andan itibaren meme ucunuzu Lansinoh krem ile yumuşatın (bebeği emzirirken meme ucunuzu yıkamanıza gerek yok).
Eğer bu yöntemi faydalı bulmadıysanız, bir de bunu deneyin: Garmastan krem... Mavi renkli bu krem çok etkili. Hemen tedavi sağlıyor. Yalnız bebeğinizi emzirmeden önce meme ucunuzu iyice yıkayıp durulamanız gerekiyor.
Başka bir yontem ise Evicap E vitamini kapsülleri... Kapsülü patlatıp, E vitaminini meme ucunuza sürüyorsunuz. Bunda da emzirmeden önce meme ucunuzu yıkamanız ve iyice durulamanız gerekiyor.


"Ben eczanede satılmayan, evde bulunan pratik bir çözümün peşindeyim" derseniz, kendi uygulamadığım, ama duyduğum bir fikri paylaşayım sizinle. Evinizde tahin varsa tahinin üstünde biriken yağı meme ucunuza sürebilirmişsiniz. Bunu denerseniz lütfen sonucu bana yazın...




Not: Bu yazı doktor tavsiyesi içermemektedir.

Emziren Annelerin İhtiyaçları - 1

Emzirmek, öncesinde çok yabancısı olduğunuz bir konuyken; bir anda tüm zamanınızı alan bir aktivite oluyor. Bebeğinizi beslemek konusunda görüşler ikiye ayrılıyor. Birinci görüş her memenin 20şer dakikadan emzirilmesini yeterli bulurken, ikinci görüş ise bebeğin doygunluğa ulaştığında, kendisinin memeyi bırakacağını söylüyor. Ben ikinci görüşü benimseyen bir anneyim. Bebicyo bırakmadan, beni ben onu bırakmadım hiçbir zaman... O yüzden bizim emzirme seanslarımız ilk dönemler 1 saati geçiyordu. Bebeğinizi ellerinizle tutmak bir süre sonra sırtınıza ve bileklerinize baskı yapıyor ve ağrıya odaklanmaya başlıyorsunuz. Oysa bu iş için "emzirme yastığı" yapmışlar. Bebeği yastığın üstüne koydugunuzda, ellerinizi kullanmak zorunda kalmıyorsunuz. Ayrıca hamilelik döneminizde bu yastığı edinirseniz, yan yatarken bacak aranız, koymanız gereken destek yastığı görevini de görür. Bu iki görevi haricinde bebeği oturturken de kullanabilirsiniz. Bence olmazsa olmaz bir ürün!

Bebek Bakarken Olmazsa Olmaz - 1

Bebeğinizin altını temizlerken, yüzünü gözünü silerken, alkolsüz içeriği, kokusuz, losyonsuz olması sebebiyle hep tercih edeceğiniz bir ürün: Uni Baby Yenidoğan Islak Pamuk Mendil (Saf su, doğal pamuk ve doğal gıda koruyuculardan oluşan nemli bir ''pamuk mendil''dir). Eskiden su kaynatılır ve pamuk o suya batırılıp temizlik yapılırmış... Şimdi ise Uni Baby sayesinde her yerde, her koşulda temizliğimizi yapabiliriz. Sevgili anneler, büyük bebek mağazalarında 12li olan ekonomik boyu tercih etmekte sakınca görmeyin çünkü devamlı elinizin altında olması gereken bir ürün...

Damla Çeliktaban (Habertürk / 15 Ocak 2011)

Başlangıç: Bebicyo ve Annesi

Bebicyo 21 Haziran 2010'da, sezaryen doğum ile dünyaya geldi ve o günden beri hayatım hızla değişiyor. Bildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü kendim  de paylaşımcı bloggerlar sayesinde fikir sahibi oluyorum bazı konularda...


Ve başlıyorum yazmaya...